Luottamusta ja Osaamista

Terveyden tuhovaikutukset viipeellä

Stakes on toteuttanut seurantatutkimuksen Vantaan velkaneuvonnan asiakkaiden taloudellisesta ja terveydellisestä tilanteesta. Tutkimus on aivan tuore, vuoden 2000 lopulta. Keskeisiä lukuja mainitusta asiakirjasta:

  1. a) Nälkää oli nähnyt viimeisen vuoden aikana lähes 40% vastanneista,
  2. b) Terveytensä huonoksi koki kaksi kertaa useampi kuin vertailuluku koko väestöön,
  3. c) Diagnosoituja sairauksia puolitoista kertaa enemmän kuin väestöllä,
  4. d) Puolella näistä oli lieviä mielenterveysongelmia, väestöllä sama luku on 16%,
  5. e) Vakavasti mielenterveytensä menettäneitä oli kuusikertainen määrä,
  6. f) Itsemurhan tekemistä hautoi 22% kun se väestöllä on 3%,
  7. g) Uni- ja rauhoittavia lääkkeitä käytti noin kolmenkertainen määrä.

 

Perheiden ajautuminen talousvaikeuksiin selittää tuoreiden tutkimustulosten mukaan peräti puolet lapsilla lama-aikana ilmenneistä mielenterveysongelmista. Laman ja perheolojen vaikutusta tutkinut lastenpsykiatri Tytti Solantie Stakesista huomauttaa, että tulos on poikkeuksellinen. Yleensä yhden tekijän kontolle voidaan panna korkeintaan parikymmentä prosenttia jostakin tutkittavasta ilmiöstä’’.(Hämeen Sanomat, Talousahdinko selittää puolet lamalasten mielenterveyspulmista)

’’Terveydentilan kielteiset muutokset taas merkitsevät huomattavaa poikkeamaa väestön pidemmän aikavälin terveyskehityksestä. Laman jälkeen terveydentilan pitäisi jälleen parantua ennakoidulla tavalla. Joidenkin sairauksien osalta tästä kehityksestä voidaan poiketa siksi, että osa laman terveydellisistä vaikutuksista tulee esille vasta muutaman vuoden kestävän siirtymäajan jälkeen. Sairastuminen on näissä tapauksissa vaiheittain etenevä prosessi’’. (Köyhiä ja Kipeitä, Väestöntutkimuslaitos Väestöliitto, s. 118)

’’Lamalla on paitsi välittömiä ja lyhytaikaisia vaikutuksia myös välillisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia. Näistä tärkein tämän raportin kannalta on laman mahdollinen vaikutus seuraavaan sukupolveen, joka on viettänyt lapsuuttaan laman olosuhteissa. Tämä sukupolvi voi joutua maksamaan laman jälkilaskua. (Köyhiä ja Kipeitä, Väestöntutkimuslaitos Väestöliitto, s. 127)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *